EN DRÖMMIG NYÅRSHELG I VADSTENA…
Ja drömmig har den sannerligen varit, nyårshelgen 2024 – från början till slut. Vi blev bjudna ner till Vadstena till min kompis Helena och hennes P över nyår och eftersom vi bestämt oss för att stanna på ”fastlandet” och fira nyår i år så tackade vi med glädje ja! Jag har den här bloggen att tacka för så mycket. Genom den lärde jag känna Helena och jag är så tacksam för henne!
Vi tog tåget till Mjölby och där vi blev vi upphämtade. Men det var ju såklart lite dramatik innan avfärd. När vi kom till Centralen så fick vi meddelande om att det var tågstopp och att alla tåg var inställda pga av elfel. Vi satte oss oss och åt en sallad i lugn och ro men sen hörde vi helt plötsligt att just vårt tåg av alla ropades ut som avgående så vi fick kasta oss iväg för att hinna med. Gissa om vi var glada över att få ses igen när vi väl kom fram (bild lånad av Helena)!
Eftersom vi hade på känn att vi skulle bli galet bortskämda över helgen så ville vi bjuda på middag när vi kom fram till Vadstena men tyvärr var inga av de bättre restaurangerna öppna kvällen innan nyårsafton. Då kom vi på att i Väderstad, ett stenkast bort från Vadstena ligger Marcuskräftan; skaldjursfabriken dit folk vallfärdar för att köpa skaldjur. Sagt och gjort, vi beställde skaldjursplatå som vi hämtade upp på vägen till Vadstena.
Missa inte om ni är i krokarna!
Så kom vi fram till ”Rosa Huset”…
Där vi blev placerade i en soffa med varsin drink.
Sen gick vi loss på skaldjuren och det kan ha varit de godaste skaldjuren jag ätit. I lådorna fanns det hummer, krabba, havskräftor, vanliga kräftor, musslor, massor av räkor och aioli. Till det drack vi champagne som vi hade med oss från Stockholm.
Vi rundade av i rimlig tid för att ladda inför nyårsaftonsfirandet.
På nyårsaftons morgon blev vi bjudna på en jättefin och god frukost. Färskt bröd från bageriet, ägg med lax, färskpressad juice och färsk frukt. Och kaffe och te såklart!
Helena och hennes P bor precis intill själva stadskärnan så efter frukost tog vi en promenad förbi slottet till affärsgatan. Vadstena ligger precis vid Vättern och det är en så mysig liten stad.
Vi strosade längs med affärsgatan…
… och tog en en fika på Hamiltons Bageri. Så gott och så mysigt!
”Kocken” som stannat hemma för att förbereda inför lunchen och kvällen hade lunchen klar till oss när vi kom hem.
En god potatis- och purjoköksoppa med krispigt bacon. Mums!
Under tiden som jag och Per tog en ”nap” i vårt rum så skapades det magi på nedervåningen. Helena som är drottningen av dukningar lyckades föga förvånande få till en magiskt fin dukning.
Och kungen av matlagning skapade lika mycket magi han! Som Amuse-bouche fick vi först…
… ostron och champagne
…sen löjrom. Därefter en förrätt i form av friterade kammusslor på bönbädd med brynt smör och rostade hasselnötter.
Oxfilén flamberades och serverades med potatiskaka, grön-och rosépepparsås samt friterad purjolök och svartrot. Gissa vem som var i mathimlen???
Vi fick också sällskap av H&P:s vänner som var så roliga och trevliga!
Till efterrätt fick vi en god chokladmousse med italiensk maräng och tror ni inte att det också lite senare serverades en nyårstårta till kaffet. Ja ni ser ju. No words needed!
Vid midnatt skålade vi in det nya året i snön som föll under kvällen och sa ”Hej då” till 2024. En mysig kväll med många skratt och härliga samtal.
I dag tog vi sovmorgon allihopa och när vi väl vaknade till liv så väntade en brunch på oss. Varma scones, stekta ägg på smörstekt bröd, juice, frukt… ja men ni fattar hur bortskämda vi blivit de här dagarna.
Allting har ett slut och som avslutning på den här härliga nyårshelgen så fick vi skjuts till Mjölby där tåget kom prick i tid. Så skönt att slippa köra själva när det var snö och slirigt på vägarna.
Fina fina vänner! Vi är så tacksamma för dessa två som gled in i vårt liv via bloggen. Vi har gjort så mycket roligt och härligt ihop och än har vi massor kvar att uppleva tillsammans! Tack för en underbar helg!
HÄR hittar ni Helenas fina blogg.
Hoppas att ni alla som tittar in har haft en fin nyårshelg. Visst känns det som en nystart? Men man måste ju inte skapa en massa nyårslöften tänker jag. Man kan ju bara vila i att ”nu stänger vi 2024 och börjar på ett nytt kapitel”. Vad man vill fylla det nya året med är ju upp till var och en och oavsett om man vill sätta upp mål, eller bara ta dagen som den kommer. Båda alternativen är lika rätt!
Gott Nytt År till er alla som tittar in! Jag uppskattar er så mycket och även om jag inte vet vem de allra flesta av er är så känns det som att jag känner er litegrann. Ni är mina bloggvänner och jag är så tacksam för att ni finns, för jag ser ju att ni tittar in här lite då och då även om ni inte alltid i ord gör avtryck.
En fråga från mig… Säg till om det är något speciellt som ni vill att jag delar med mig mer av. Då löser vi det!
KRAM!
6 Comments
Anneli
Gott Nytt År!
Vilket fint nyårsfirande ni fick i mysiga Vadstena. Vilken mat och vilken fest! Helena har gjort en riktig jackpott där i en man som lagar sådan fantastisk mat. Ni är exemplariska gäster som bjuder värdparet på gosaker. Det var säkert enormt uppskattat. Vilken fin gest. Precis så ska det vara.
Ha det gott!
Mvh, Anneli i Dalarna
tiname@live.se
Ja men tack! Vi alla var mer än nöjda md den här helgen och allt gott vi fick att äta. En riktig pangnyår skulle jag säga!!! Ha en fin trettondagshelg. Kram //Tina
Marie
Din blogg är alltid trevlig att läsa!
Jag som älskar Stockholm och särskilt Vasastan tycker det skulle vara kul att få se lite mer av er nya lägenhet när ni flyttat in.
Kram
tiname@live.se
Tack! Vad glad jag blir för din kommentar!!! Det ska bli. När vi är på plats så ska jag visa mer av hur vi ska bo. Kram //Tina
Pingback:
Anette
Vilket fantastiskt nyårsfirande.
Värden verkar vara något av en mästerkock och värdinnan en riktig festfixare.
Fina bilder du bjuder på.