GOTLANDSGUIDE DEL: 4 FÅRÖ

Hej på er!

Nu är det dags för del 4 av min gotlandsguide och tanken är att vi ska ta oss till Fårö som ligger norr om Gotland. Del 1 som guidar er runt i Visby hittar ni HÄR, del 2 som handlar om sydvästra Gotland finns HÄR och guiden över den östra delen av Gotland som är del 3 kan ni klicka in på HÄR.

Jag kommer att komplettera guiderna löpande och ta bort sådant som inte längre är aktuellt och lägga till både bilder och nya ställen efterhand.

När man vill åka till Fårö så åker man från Visby norrut ca 5,6 mil till Fårösund där en färja tar en över sundet till “Broa” på Fårö. Resan över tar 7 minuter. Färjan kostar ingenting.

Ett tips är att om ni vill undvika köer till färjan när ni ska till Fårö så ska ni se till att ni är i Fårösund redan vid 8-9-tiden på morgonen annars riskerar ni att få sitta väldigt länge i kö. Upp till ett par timmar är inte helt ovanligt. När ni ska åka tillbaka till “storön”, undvik att åka mellan 16-18. Sen ett par år tillbaka så kör de med tre färjor så det har blivit lite bättre.

När ni kommer över till Fårö och svänger till höger så kommer ni till den engelska kyrkogården. Den har en intressant historia och är värd ett besök. Åker ni några km norrut till Fårö kyrka så kan ni besöka Ingmar och Ingrid Bergmans grav. Strax efter kyrkan så ligger också Bergmancenter där man kan ta del av hans livsverk. Öppet in i september. Ingmar bodde under många år just på Fårö och Fåröborna har alltid skyddat honom från nyfikna. Om någon frågat om vägen till där Ingmar bodde så svarade de alltid “han bor ditåt” och pekade åt ett helt annat håll.

Precis innan Fårö kyrka så kan man svänga av mot Lauters. Där finns en jättemysig sommarbar & restaurang där man kan både äta och fika i en gammal ruin precis ovanför havet. Jag kan inte lämna några omdömen om maten för jag har aldrig ätit där men miljön är ju magisk!

På väg till Lauters så tycker jag att ni ska stanna till vid Gamle Hamn. Ett unikt område med en spektakulär rauk som kallas både för Kaffepannan och Hunden. Jag tycker mest att den liknar en hund som tittar bakåt.

Om man åker ut på stora vägen igen och så småningom svänger av mot Langhammars så kommer man till den maffiga rauken Langhammarsgubben. Hela den västra sidan av Fårö är karg och har en väldigt speciell natur och om ni gillar det så ta även en avstickare till Digerhuvud som ligger innan Langhammars.

På väg mot Sudersand så passerar ni Kutens Bensin. Här i den gamla ladan bland en massa skrotiga bilar och annat ruffigt kan ni äta de bästa av franska galetter. Man kan också bo över här så missa inte. Jag trodde länge att det bara var en turistfälla men det är det inte! Öppet sommartid.

Åker ni en liten bit till så passerar ni Stora Gåsemora. Här kan ni bo i en fantastisk miljö och bo i flera olika typer av boenden. Bittis som driver den här gården är den mest drivna tjejen jag känner. Hon är en riktig stjärna!!! I ladan som ni ser på bilden så kan man gå på episka konserter. Missa inte! HÄR kan ni läsa mer om Gåsemora. Öppet året runt.

Så småningom kommer ni till Sudersand. Här hittar ni en fantastisk strand. Den är flera km lång och det finns plats för alla. Sanden är vit och finkornig och på Sudersand finns det massor av olika boenden att välja på; allt från superfina stugor och hus till campingplatser och campingstugor. Många av våra vänner “säsongar” här och det brukar alltid bli minst en tur hit för oss varje sommar.

På stranden hittar ni Suderannas Grill & Bar och här hos Pelle och Birgitta hittar ni ett supermysigt häng både dag- och kvällstid på sommaren.

Precis ovanför stranden hittar ni Fårö Strandcafé. Hos Björn och Åsa kan ni äta god mat och dricka godaste sangrian. Missa inte deras skaldjurskvällar! Öppet under sommaren.


Om ni, liksom jag, gillar god mat så måste ni också sladda förbi Fårögården som ligger alldeles i närheten av Sudersand. (Bild lånad från Fårögården). Vad jag förstår så har de öppet året runt.

När ni lämnar Sudersand så tycker jag att ni ska ta sikte på Fårö fyr.

Gå ner till havet och följ klapperstenstranden en bit så kommer ni till den mest magiska stranden av alla; Norsta Aurar eller Norsta Auren som den också kallas. Stranden är hur lång som helst och på bilden ser ni en udde långt där borta… bakom den fortsätter stranden lika långt till. Det här är en magisk plats och man kan ta sig ner till stranden på fler ställen längs med vägen men räkna med att gå en bit för man får inte köra hur som helst här. Men det är värt det!

När ni lämnar Norsta Aurar så passerar ni en fin strand som heter Ekeviken och om det är blåsiga dagar så är det värt att kolla upp hur det blåser. Är det blåsigt på Sudersand så är det lugnt i Ekekviken och tvärtom. Vid Sjöräddningsmuseet vid Ekeviken kan man parkera bilen och gå eller cykla ut till Norsholmen som ni ser där långt borta på bilderna. Det är drygt fem km dit från Sjöräddningsmuseet och där finns det lämningar från kalkindustrin, ett fartygsvrak och en medeltida gravplats. På vägen dit passerar man också en magisk fin och lugn liten strand; Bohaka Strand. Men tänk på att fram till 15/7 får man bara vistas på anvisade stigar eftersom det är ett fågelskyddsområde.

På vägen tillbaka till Sudersand så passerar ni det legendariska caféet Sylvis Döttrar. Här kan ni äta frukost eller ta en fika med fikabröd utöver det vanliga sommartid.

Fårö har verkligen en unik blandning av karg och frodig natur och jag lämnar alltid Fårö med en känsla av att jag snart vill komma tillbaka.

Ha en fin vistelse på Fårö!

KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 Comments
 • Kia
  maj 28, 2021

  Vilken fin Gotlandsguide du gör👏👌. Massor av bra tips även för en gotlänning ☺️. Ha det gott. Kram❤️

  • tiname@live.se
   maj 28, 2021

   Tack Kia vad gullig du är 🙂 Ha det fint du också <3 Kram //Tina

 • Mamma C
  maj 28, 2021

  Tack snälla för att du lagt ner din själ i att göra en sådan fin Gotlandsguide till oss bloggläsare.
  Kram Carin

  • tiname@live.se
   maj 28, 2021

   Åhh vilka fina ord. Tack Carin <3 Kram //Tina

 • Monika
  maj 28, 2021

  Vill också tacka för din guide och alla delar och uppskattar extra mycket din ambition att hålla den uppdaterad. Guiden är guld värd då du är så full av kunskap.
  Kram Monika

  • tiname@live.se
   maj 28, 2021

   Tack vad glad jag blir för dina fina ord Monika. De värmer! Kram //Tina

 • Ojoj, vad härligt allt ser ut! Blir verkligen lockad av att åka dit och följa dina fotspår. Vilket grymt jobb du lägger ner på guiderna!

  Kram Lena

  • tiname@live.se
   maj 31, 2021

   Vad roligt att du blir inspirerad :-). Tack, ja, det ligger några timmar bakom varje inlägg men det är bara roligt! Kram //Tina

 • Ronnie Lundin
  juni 1, 2021

  Intressant och täcker det mest. Men det heter östra och västra Fårö, inte norra och södra. Och Fårö fyr ligger inte längst norrut, det gör Norsholmen och Langhamars. Synd också att ni missat Fårö museum, ett litet och jättefint musen bredvid Bergmancenter.

  • tiname@live.se
   juni 1, 2021

   Tack för din återkoppling! I min värld så finns det ett norra och ett södra även på Fårö men du har helt rätt i att Fårö fyr inte ligger längst norrut. Det finns massor av ställen och platser som jag inte tipsar om och det är omöjligt att täcka in allt som alla tycker är intressant, så jag fokuserar på att tipsa om platser som jag har varit på, som jag gillar och som jag vill dela med mig av. Tack för tips om Fårö museum. Det kanske får bli ett besök där framöver och om det är något som faller mig i smaken så kan det säkert bli så att jag delar med mig av det tipset här i bloggen. //Tina

Previous
FÖRSTA VACCINSPRUTAN PÅ PLATS NU…