Allmänt

GOTLANDSGUIDE DEL 3: ÖSTRA GOTLAND…

Hej ni alla som gillar Gotland!

Här kommer min Gotlandsguide Del 3 och nu kommer vi att avhandla den östra delen av ön. När vi skildes åt senast så var vi ju längst ner på Gotland; på Hoburgen. HÄR kan ni läsa om Hoburgen och alla pärlor som finns längs med den sydöstra delen av ön och HÄR kan ni få tips om vad man kan se och göra i Visby.

Men nu ska vi hänga på den östra sidan av Gotland. Den första bilden är från Holmhällar som nästan ligger längst ned på Gotlands sydspets. Området är ett naturreservat och här finns ett klassiskt pensionat, en sandstrand, fiskebodar och ett raukfält.

Pensionat Holmhällar är en pensionatsdröm som är tagen direkt ur 1950-talet. Har ni sett ”Pensionat Oskar? Jonas Gardells film som är regisserad av Susanne Bier med Loa Falkman och Stina Ekblad i huvudrollerna. Den spelades in här. Pensionatet drivs i traditionell anda och här finns många regler och fasta traditioner att förhålla sig till. Som att middagen – klassiskt svensk husmanskost som exempelvis kåldolmar, torsk med äggsås och söndagsstek – serveras klockan 17.00 ”prick”. Den som dyker upp senare blir utan mat. Ett annorlunda men häftigt ställe som är öppet sommartid!

Om ni åker någon km norrut från Holmhällar så kommer ni till Hamra Krog. Här hittar ni ett skönt häng och Göran Ringboms keramik. Ni vet han med ”Snabbkökskassörskan”… Öppet sommartid.

Det här hotellet ligger väl kanske inte på östra sidan men någonstans mitt emellan för Gotland är ju rätt smalt på den här delen av ön. Magazin 1 är ett litet gemytligt, exklusivt och ekologiskt hotell som ligger i Hablingbo. Är ni ute efter något personligt så är det här stället för er.

Om man åker norrut längs med ostkusten från Holmhällar via Hamra och passerar Hamra Krog så kommer man så småningom till Ronehamn. Där finns Kapten Grogg, en liten enkel krog som ligger nere i hamnen. Missa inte! Godaste burgarna och deras pommes… wooow!!! Det är en bakficka till ”Gula Hönan” som ligger på vägen ner till Ronehamn så är ni intresserade av en mäktig matupplevelse kolla även in Gula Hönan. Kapten Grogg är öppet sommartid men Gula Hönan har jag tyvärr dålig koll på.

Ser ni fyren långt där ute på udden? Den ligger längst ut på halvön Närsholmen och det är en mäktig miljö därute. Om man gillar fåglar och växter så är det på Närsholmen man ska hålla till. Men det är en fin upplevelse att åka ut dit även om man inte är ute efter fåglar och växter. Själen får sitt här om man säger så.

Vad jag förstår så kan man hyra rum i det gamla fyrvaktarhuset om man vill övernatta. I det HÄR inlägget kan ni läsa mer om Närsholmen.

Om man åker vidare upp emot Ljugarn så passerar man Burs och på vägen ner till Hertastranden ligger Strandakar. Här kan man både bo och äta gott i en vacker lugn miljö året runt. Vi har inte varit där men jag har hört mycket gott om Strandakar (bild lånad från Strandakar).

Nu beger vi oss vidare norrut till Ljugarn. Den klassiska badorten där jag har tillbringat somrarna under många år i mitt ”tidigare liv”. Vi hyrde ett hus här på somrarna när barnen var små och Ljugarn var helt klart ett alternativ när jag och Per var på jakt efter fritidshus. Nu blev det Tofta för oss men Ljugarn har alltid en speciell plats i mitt hjärta.

Om ni vill ha ett skönt avslappnat häng i Ljugarn sommartid så är det till Bruna Dörren ni ska ta er.

Ljugarns Strandcafé ligger precis ovanför stranden. Ett klassiskt ställe med bra mat på sommaren.

Smakrike Krog & Logi är nu ett minne blott. I början på juni nu sommaren 2023 tar ett kompisgäng över krogen och den kommer då att byta namn till Brus. En av ägarna är restaurangchef på APO (Asian Post Office) så det finns alla förutsättningar att det kommer att bli ett riktigt bra häng med god mat och service här. Pighuset är också ett bra ställe med fokus på tapas sommartid.

Och om man besöker Våffelmagasinet nere i hamnen på sommaren så kan man få både matiga och söta våfflor.

En av mina absoluta favoritbutiker på Gotland är Verkstan. Flaggskeppet finns i Ljugarn sommartid men det finns även en butik i Visby som är öppet året runt och en sommarbutik i Tofta där vi bor. Numer finns även Verkstan i Höganäs och i Åre. De här butikerna får ni inte missa.

Om ni passerar campingen bort mot fiskeläget och tar er en liten bit till så kommer ni till Folhammars raukområde. Helt klart värt ett besök och spännande om man har barn med sig. Mina barn älskade att vara där när de var små.

Nu lämnar vi Ljugarn och tar sikte mot Gammelgarn och vidare mot Sandviken, som har en lång fantastisk strand. Över viken, på andra sidan ligger Sysne fiskeläge och där ligger en grym fiskbutik. Hit åker vi minst en gång varje sommar och köper färska eller rökta flundror. Stängt vintertid.

Om man tar strandvägen från Sysne vidare till Katthammarsvik så passerar man Ann Nilssons ateljé. Här har vi köpt många fina grejer. Öppet sommartid.

När man kommer till hamnen i Katthammarsvik så rekommenderar jag ett besök på Rökeriet. HÄR kan ni läsa om varför jag gillar Rökeriet. Bra mat…

… med utsikt över havet…

… och bästa fisksoppan! Öppet året runt.

Lite längre ut österut ligger Herrviks hamn och här hittar man Hamnkrogen. Det var ett par år sedan vi var där och åt och jag tror att det är nya aktörer som driver krogen nu så jag vågar inte gå god i för maten. Men restaurangen ligger vackert med utsikt över hamnen och havet och Herrvik är ändå hur som helst värt ett besök. Vet inte om de kommer att ha öppet på vintern.

Nästa stopp på vår resa norrut blir Glasstudion Big Pink i Norrlanda.

Här finns också den unika restaurangen ROT där det bjuds på en middag som är både intim och personlig. Kolla upp denna pärla! De kan också ha öppet off season.

Nu åker vi vidare till Gothem och då måste ni göra ett stopp vid Cantina Casitas där man man kan få genuin mexikansk street food sommartid…

Eller Sladda förbi Vedugnen där ni också kan äta gott och även bo över (bild lånad från Vedugnen). Jag vet inte om de brukar ha öppet på vintern så det får man kolla upp.

I Gothem ligger också Åminne som är en strandanläggning med en långgrund barnvänlig strand och en pool som ligger lite ovanför stranden vid restaurangen som är öppen på sommaren.. Här var vi lite då och då när barnen var små.

På väg mot Slite i Boge ligger Skulpturfabriken. Här finns så mycket fina grejer och det är lätt att gå bananas. Helt klart värt ett besök. Kolla upp öppettiderna.

Och det här stället mina vänner är ett av de coolaste ställena jag vet på Gotland. Ett gammalt kalkbrott som man numer kan bada i och där den som vågar kan simma in in den gamla övergivna fabriken. Man måste alltid vara försiktig när man badar i gamla kalkbrott och det här stället är inte för de allra minsta men för lite äldre barn så kan det nog vara väldigt spännande. Det kan vara lite lurigt att hitta till Smöjen men det är verkligen värt alla kringelikrokvägar dit. Havet med en strand ligger precis intill.

Vi fortsätter vår resa norrut längs med Gotlands ostkust och där mitt ute i ingenstans ligger Rute Stenugnsbageri. Ett klassisk kändistätt ställe som är en samlingspunkt för boende i trakten. Ett bra hak helt enkelt. När vi åker till Fårö på sommaren så brukar vi stanna till här på vägen och äta frukost. Öppet endast på sommaren.

Om man fortätter vägen fram mot havet till så passerar man Lergrav. Där man man fika, äta en lättare lunch och köpa fisk sommartid.

Åker man lite söderut längs med havet efter Lergrav så kommer man till Furillen; en halvö med en spektakulär miljö. Det här stället liknar ingenting annat och här har många modefotograferingar ägt rum under åren. Johan Hellström som har skapat Fabriken Furillen (där man kan bo över på det vackra hotellet) är fotograf och visste vad han gjorde när han satsade på det här stället. Han dotter Elisabeth som med sina 25 år är världens yngsta Master Distiller tillverkar eget gin under benämningen Hellström Gin. Finns numer finns på Systembolaget. Elisabeth och min Vendela gick i samma klass på gymnasiet och det är så kul att få följa hennes resa. Grym tjej!

Furillen är magiskt så missa inte det här stället om ni är på ön.

Nu vänder vi norrut igen och då hamnar vi riktigt långt ut på norra Gotland. Här finns en fin pärla som ni måste besöka. Prima Gård. Så här beskriver Martin och Emma sitt Prima – ”Prima gård är en destination på norra Gotland, en plats där vi vill att Du som gäst ska njuta länge. Njuta av vacker miljö och trädgård, njuta av vårt hantverksrostade kaffe och hembakade fika. Vi vill att du ska njuta av en kärleksfullt skapad sommarlunch, att du ska förälska dig i Emmas keramik och botanisera i hennes verkstad och butik som finns i gamla lammhuset”. HÄR kan ni läsa mer om Prima Gård. Kolla upp öppettiderna.

Bungenäs blir vårt sista stopp innan ni kommer upp till Fårösund där man kan ta färjan över till Fårö (som för övrigt kommer att bli min Gotlandsguide Del 4).

På vägen till Bungenäs passerar man Fårösunds Fästning. Jag har aldrig varit där men det är säkert också värt ett besök skulle jag tro så kolla gärna upp det. Bungenäs är ytterligare en speciell plats här på ön. Här har det ursprungligen varit ett gammalt kalkbrott och ett militärt område under många år men nu sen några år tillbaka så har dörrarna öppnats. Här kan man låna en cykel eller strosa omkring i den vackra speciella miljön bland fåren. Man kan också fika, äta fint eller enklare, gå på konsert eller ta del av utställningar. I det här HÄR inlägget kan ni ta del av fler bilder från Bungenäs. En favorit bland favoriter! Öppet under sommaren.

Ja nu har vi avhandlat den östra delen av Gotland och då har vi ändå bara kikat på ett axplock av allt som finns att se och uppleva på den här sidan av ön. Ni kommer att hitta massor av fina ställen där ni kan stanna till som jag inte har nämnt här. Det finns något för alla här på Gotland. Nästa gång ska vi ta färjan över till Fårö och kika på mina favoriter där.

Vi ses!

KRAM!

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *