Resor

GOTLANDSGUIDE DEL 5: NORDVÄSTRA GOTLAND…

Hej på er!

Nu kommer vi till den näst sista delen av min gotlandsguide som kommer att avhandla nordvästra Gotland och som jag tidigare skrivit så finns det så otroligt mycket mer att uppleva här på Gotland än det jag beskriver i mina guider. Dels så finns det så mycket att uppleva att det är helt omöjligt att täcka in allt och dels så finns det små smultronställen som vi gotlänningar helst vill behålla för oss själva. HÄR hittar ni en uppdaterad guide om Visby. HÄR finns del 2 som handlar om sydvästra Gotland. Om man är intresserad av östra Gotland så finns den guiden HÄR. Vill man ta färjan över till Fårö så kika HÄR.

I den här guiden så börjar vi vid Bäste Träsk som är en sjö som ligger nästan längst norrut på Gotland, nära Fårösund. Jag vet inte varför sjöarna på Gotland kallas för träsk. Det låter ju rätt otrevligt tänker jag men de är ju som vilka sjöar som helst.

Om man vill bada här vid Bäste Träsk så är den norra delen att föredra.

Och så kommer vi då till Blå Lagunen som är ett vattenfyllt kalkbrott som under många år har varit rätt anonymt. De enda besökarna har varit locals och helt plötsligt började det spridas att det här är ett fantastiskt ställe och nu vill alla åka hit med parkeringskaos som följd. Om ni vill åka hit mitt i högsäsong så är ett tips att antingen åka dit jättetidigt och att följa skyltningen om vart man kan parkera. Annars riskerar ni böter.

Man kan bada barnvänligt och hoppa från klippor på egen risk. Och vattnet är magiskt verkligen!

Från Blå Lagunen och Bäste Träsk så är det inte så långt till Bläse kalkbruksmuseum som är värt ett besök. Den karga miljön är magisk och här kan man man få ta en tur med det gamla brukståget och äta enklare rätter till en magsik utsikt om man sitter ute. Öppet sommartid men ibland brukar det vara julmarknad här.

När man åker från Bläse mot Kappelshamn strax innan Nordkalk så passerar man Gotland Ring som sägs vara den första hållbara motorbanan i världen. Banan är skapad av Alec Arho Havrén, är idag världens längsta, 7 375 meter och banan lämpar sig för många olika typer av internationell racing.

När man passerat industriområdet vid Nordkalk så passerar man Gotlandsvåfflan precis innan man kommer in i Kappelshamn. Öppet juni-augusti.

Från Kappelshamn till Hallshuk så kan man åka längs med kusten högt uppe på klinten längs med en enkel grusväg med en magisk utsikt. Långt därborta till höger i bild ligger Bläse som jag precis har skrivit om.

Nu lämnar vi norra Goland och beger oss söderut och då kommer vi till Ihre Gård. Ihre Gård på Gotland är en KRAV-gård och erbjuder boende i vandrarhem (STF) med café och butik.


Ihre Gård har även aktiviteter som pool, tennis, bordtennis, boule, volleyboll, padelbanor ett litet utegym samt olika arrangemang och evenemang. ”Mejeriet” som jag skriver om lite längre ner i inlägget drev cafeét här förra sommar. Vet inte om det är de eller någon annan som kommer driva det i år. Öppet sommartid.

Nedanför Ihre Gård så ligger Ireviken. Här kan man bada…

… och här håller man på att bygga upp en ny restaurang eftersom den gamla brann ner för några år sedan.

Lite längre söderut ligger Lickersham. I Lickers kan man också bada…

… eller kolla på Gotland största rauk ”Jungfrun”, äta på Brasseriet eller handla med sig en massa godsaker hem till middag sommartid.

I Stenkyrka, precis vid kyrkan, finns en sommarrestaurang; Ett litet crêperie. Här serveras det magiska galetter.

De här galetterna skojar man inte bort.

I Stenkyrka, på väg mot Visby så får ni inte missa Janas fina krukmakeri. Han tillverkar magiska grejer, så missa inte! Jana är rätt flexibel med öppettider så kolla upp när han har öppet off season.

Vi har många skålar i olika storlekar här hemma som Jana gjort. Så fina! En har vi frukt i, en annan brukar vi ha sallad i och i småskålarna har jag min yoghurt och mina jordgubbar som jag äter till frukost.

I Stenkyrka finns också Stenkyrka Mejeri som är ett personligt vandrarhem där man äta pizza, charkisar och annat gott som är väldigt uppskattat. Precis bredvid ligger också Tempo. Jag fick mig en liten pratstund med båda ägarna som satt på verandan när jag tittade förbi. Trevligt! Öppet under sommarsäsongen och en bit in på hösten.

Nu åker vi vidare till legendariska Lummelundagrottorna. Det är ju ett måste att besöka det här stället som är ett ett av Gotlands mest kända. En spännande guidad tur väntar och utanför finns både en cool restaurang och ett café som definitivt är värda ett besök. Öppet under sommaren.

Om ni ändå är i krokarna så tycker jag att ni ska sladda införbi Rolf & Friends i Salthamn. Katarina har sin butik i Vasastan i Stockholm, ett stenkast från där vi bor men sommartid bommar hon igen och flyttar ner till Gotland och Salthamn. Här man kan hitta magiska grejer; kläder, keramik, möbler mm i en galet fin miljö precis ovanför havet.

Nästa stopp är Brissund och då måste ni besöka Krusmyntagården. Här kan man äta gott, och köpa kryddor från den egna kryddträdgården och en massa annat fint. Öppet sommartid.

…och sen tycker jag att ni ska stanna till vid Själsö bageri och tar en fika med utsikt över havet. Kolla upp öppettiderna off season.

Sista stoppet innan ni kommer tillbaka till Visby är Villa Muramaris. Det här stället har en underbar historia som ni ska läsa på om ni är intresserade. En unik plats och i den här magiskt vackra byggnaden har jag haft förmånen att få vara på en bröllopsfest en gång i tiden. Tyvärr brann en del av byggnaden ner för några år sedan och den har nu med varsam hand restaurerats till ursprungligt skick och jag hoppas verkligen att allmänheten återigen kommer att få tillgång till guidade turer i den magiska miljön så småningom. Jag kommer att hänga på låset.

Det var allt för den här gången!

KRAM!

En kommentar

  • Lena - gott för själen

    Älskar dina guider från Gotland! Längtet stiger till oanade höjder 🙂 Jag hoppas så att vi kommer iväg snart. Det var så länge sen och det var när barnen var små. Det blir ju liksom en annan typ av semester när man bara är två vuxna.

    Kram Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *