GOTLANDSGUIDE DEL 6: INRE GOTLAND…
Hej på er!
Här kommer den 6:e och sista delen av min gotlandsguide och den här delen kommer att handla om inre Gotland. Det finns massor att uppleva på inre Gotland och jag kommer här att delge er några riktiga pärlor. Efterhand kommer jag att fylla på i takt med att jag besöker olika ställen för det poppar ständigt upp nya spännande platser att besöka här på ön.
Tanken är att dessa gotlandsguider ska få en egen rubrik på min blogg så att det blir lätt för er att hitta. Jag ska få hjälp med att fixa det så jag hoppas att det ska vara på plats inom kort. HÄR kan ni hitta del 1 som handlar om Visby. HÄR finns guiden till sydvästra Gotland, HÄR har ni östra Gotlands guide och guiden om Fårö finns HÄR. Guiden om nordvästra Gotland hittar ni HÄR.
Men vi börjar ett par km norr om Visby på väg mot Fårösund där jag tycker att ni ska sladda förbi Hästnäs Outlet. Butiken har bytt ägare nu inför sommaren 2023 men tanken är att de ska fortsätta i samma anda med härliga inredningsgrejer till bra priser.
Om ni kör några km till, till Bro så hittar ni Hjärfabriken. Här finns det hjärtan i keramik i alla möjliga storlekar och en massa andra fina grejer. De har också ett mysigt café så det här stället är absolut värt ett stopp. I det HÄR inlägget kan ni läsa mer om Hjärtfabriken. Öppettiderna hittar ni HÄR.
Vi åker vidare norrut och hamnar i Tingstäde. Här finns Tingstäde Träsk. Det är en helt vanligt sjö och av någon märklig anledning så kallas ju sjöarna på Gotland för träsk precis om att en by kallas för ”socken” (uttalas sucken) här på ön. Här kan man i alla fall ta ett dopp om man vill. Vintertid, om det är tillräckligt kallt, så kan man åka skridskor här och om det är klaris så kan man få syn på det gamla bulverket där nere på botten.
Om ni i stället kör söderut från Visby, förbi Tofta och svänger av till Hemse i Klintehamn så hittar ni strax norr om Hemse Kuråsa som är en kvalitetsloppis. Ladan som är en inredningsbutik är också värt ett besök.
På vägen mellan Klintehamn och Hemse kan man svänga av mot Russparken. För 100 år sedan så var gotlandsrussen en utrotningshotad art men några eldsjälar lyckades vända trenden så här på Lojsta Hed strövar nu mellan 50-80 gotlandruss fritt ute året runt. De får tillsyn och mat varje dag och det finns flera arrangemang här vid heden. I maj varje år är det hingstsläpp, en russpremiering som sker i slutet på juli och fölavskiljningen i november. Det finns också guidade turer på Lojsta hed under sommartid. Jag och min pappa brukade alltid åka hit på russpremieringen varje sommar när jag var liten och då var jag verkligen besatt av hästar. Fina minnen!!! Jag har faktiskt också haft ett eget litet russ en gång i tiden som hette Candy och hon var den finaste lilla häst man kunde tänka sig.
HÄR kan ni läsa mer om vad som händer vid Russparken.
När vi var här så hade russen flyttat över till hösthagen så vi såg tyvärr inte skymten av några russ den här gången.
Om man åker vidare mot Lojsta kyrka så passerar man Lojsta Slott och Lojsta Träsk. Om man förväntar sig att se ett ståtligt slott slott så blir man besviken för här finns inte en tillstymmelse till slott. Däremot så finns det en kulturstig längs med de tre sjöarna som finns här. Där passerar man resterna av en medeltida borg som förmodligen är skälet till att stället benämns som slott. Vid den här platsen som ni ser på bilderna så arrangeras det ett storslaget midsommarfirande varje år.
Man kan bada här men botten är dyig och det djupnar snabbt. Vid skylten är det grunt men längst ut på bryggan är det superdjupt.
Här kan man hyra kanoter om man vill.
Strax intill Lojsta kyrka finns Gotlands äldsta ek. För inte allt för många år så levde den och hade grönskade grenar men tyvärr går det utför nu. På skylten står det; ”Rör mig inte för jag är så gammal”. Underbart ju!
När man passerar Lojsta så tycker jag att ni ska ta en sväng till Etelhem. Min mormor kom härifrån så jag känner lite extra kärlek till det här stället. I de här krokarna så finns något som kallas för ”Keramikrundan”. Det är sex professionella keramiker i området i och runt Etelhem som samarbetar och de har alla olika uttryck och stil. Gemensamt har de ett genuint intresse för keramik och produkter av god kvalitet så missa inte. Vi stannade till vid Etelhems krukmakeri där man kan man få prova på att dreja eller ta en paus i deras café.
Nästa stopp är ett spännande ställe där jag aldrig varit tidigare; Torsburgen. Torsburgen är ett naturreservat med ett berg där det också finns ett högt utkikstorn. Det var lite krångligt att hitta upp till det här utkikstornet men om man svänger in mot Torsburgen ett par km öster om Kräklingbo och sen svänger av mot ”Tjängvide lucka” så kommer man till en parkering. Det finns tyvärr inga skyltar upptäckte vi men om man går uppåt längs med stigen till höger om de två stora informationsskyltarna och sen håller till vänster där stigen delar sig så kommer man upp till berget och utkikstornet.
Härifrån har man en vidunderlig utsikt över trädtopparna och ändå är jag bara halvvägs. Jag stannade typ här och ett tips är att inte ta med sig en LV-väska hängandes över axeln när man ska klättra upp längs med stegen upp i tornet. Inte så smart om man säger så men så typiskt mig. En Fjällrävenrygga hade kanske varit ett mer lämpligt val…
1992 rasade det en enorm skogsbrand över det här området och som genom ett mirakel så blev inga hus eller gårdar drabbade. Men för skogsägararna blev det så klart en stor förlust. Det intressanta är ju att en skogsbrand skakar liv i växtlighet som är bra för naturen så det finns faktiskt positiva saker med att det brinner konstigt nog.
Inne i Kräklingbo… mitt ute i ingenstans så finns det en pärla som är en del av White Guide. Inte en liten pärla utan en stor! Krakas Krog; lägg det namnet på minnet! Här kan ni få äta den finaste av middagar. Ulrika som driver den här kroger har vunnit flera prestigefyllda priser och om ni gillar mat och vin av högsta klass så är det här stället för er. Vill ni bo över… inga problem, det finns plats för övernattning.
Och nu landar vi in i Dalhem.
Det finns ju inte längre någon järnväg på Gotland. Det sista persontåget på Gotland gick 1960 och jag tycker faktiskt att det är synd att vi inte längre har någon tågtrafik på ön. Men i Dalhem har man återupptagit en liten del av järnvägen mellan Dalhem och Roma; old style….
Här kan man möta gamla stinsar…
… och åka 6,5 km över till Roma.
Man kan också hyra en dressin eller besöka Järnvägsmuseét till höger i bild om man känner för det. När vi var där i helgen så var det säsongsavslutning men de brukar öppna upp i jul då de kör ”Tomtetåget” som är jättepopulärt bland barnfamiljer.
Som sagt, det finns massor av spännande ställen även på inre Gotland och även om jag föredrar att hålla till längs med kusterna så ska jag bli bättre på att upptäcka vad som finns i Gotlands inland. Jag känner på mig att det är den här delen av guiden som kommer att få flest uppdateringar efterhand.
Enjoy!
KRAM!
4 Comments
Ingmarie We/Refugium
Tack för dina fina guider. Hittar inte Gotlandsguiden del 2 just nu.
tiname@live.se
Tack snälla för din återkoppling! Ja, jag har märkt att det är något galet med länkningen till just det inlägget av någon anledning. Jag ska försöka fixa det så fort som möjligt. Kram //Tina
tiname@live.se
Nu verkar det funka igen! Kram //Tina
Lena - gott för själen
Älskar dina Gotlands-guider! Jag blir så inspirerad och peppad på att besöka vartenda ställe 🙂 De är så charmiga de där gamla tågen. Åkte med ett sånt i Mariefred, Sörmland, för några år sedan. Och stinsen såg precis lika dan ut, som jag minns det 🙂
Kram Lena