EN TONÅRING TILL I FAMILJEN…

Hurra Hurra Hurra säger vi till den här nyblivna tonåringen som vi firat som bara den i kväll. Paket, önskemat och bubbel har präglat den här härliga onsdagskvällen. Fina, fina Philippa tänk att du redan blivit en stor tjej som snart skall börja högstadiet. Vad hände! Välkommen till tonårslivet älskade Philippa!
 Just nu har vi två tonåringar i familjen med allt vad det innebära ha ha… Tricket är ju att förbereda sig på vad man kan mötas av under dessa år. Mina tips är: gör en grundlig research bland era vänner som har tonåringar, sätt gränser, curla lagom, lita på din magkänsla, lita på att du känner ditt barn och att det är något på gång om du känner fjärilar i magen. Välj dina strider. Var närvarande! Lägg inte energi på att tonåringen skall ha fint och ordning i sitt rum för det är det minsta problemet ni har. Om ni har ett hem där det är ordning och reda så kommer det med automatik så småningom men lär dem att tvätta och laga enklare mat… och att gå ut med soporna (där har jag misslyckats…). Lägg energi på att ha koll på vad de har för värderingar, vad de pysslar med, vilka vänner de har och vilka sociala medier de befinner sig på. Ha koll, lägg er i, våga vara obekväm, ifrågasätt men våga släppa taget ibland också så att de får utrymme och möjlighet att visa att de kan ta ansvar och lyckas med sådant som vi som föräldrar kanske inte tror att de klarar. Framför allt; se till att ni finns där när de behöver er. Vill de prata, släpp för guds skull allt vad ni håller på med och häng på och se till att ni finns där om något går snett. Enkelt va? Nooooot! Men man får vara beredd på att de där sömnlösa nätterna som var vardag under deras första år kommer tillbaka under tonåren. Så är det bara!
Jag säger inte att jag har gjort allt rätt och att jag lyckats i alla delar, verkligen inte, men något har vi nog ändå lyckats med eftersom vi lotsat två barn genom sina tonår och en till är snart igenom, och jag är så vansinnigt stolt över vilka fina människor de är, mina älskade ungar. Nu har en till i familjen klivit över den magiska gränsen men det känns bra och tryggt nu. Vi har ju en viss erfarenhet :-).
Lycka till, till er som är mitt i tonårstiden!
KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

No Comments Yet.

Previous
ENERGITJUVAR…