HÖSTENS FÖRSTA BOEUF…

När hösten kommit på riktigt så är det dags för att fixa en Boeuf Bourguigon eller hur? Och ikväll så fixade vi säsongens första. Det är ju lite pyssel med att få till en bra Boeuf och det tar lite tid men det är det så värt. Jag har testat så många recept under åren men aldrig riktigt hittat hem förrän jag och min Jacob slog våra påsar ihop för ett par år sedan och det ledde fram till det här receptet. Inte ett snott recept alltså för ovanlighetens skull.

Så här gör vi!

Steg 1

Skär 1,5 kg högrev i rätt stora bitar; minst 4×4 cm och bryn bitarna i en stekpanna med salt och peppar. Lägg över i en emaljerad stekgryta. När allt är brynt strö över 1,5 msk vetemjöl och rör runt. Häll över två dl vatten i stekpannan tillsammans med en skvätt rött vin, koka ur pannan och häll över skyn i stekgrytan. I nästa steg; skär två stora morötter i lite större bitar, en stor gul lök i åtta klyftor, tre vitlöksklyftor som krossas med kniven mot skärbrädan, 300 gr sidfläsk i bitar och 7-8 champinjoner i klyftor. Fräs upp tillsammans med en msk tomatpuré och lägg över i grytan. Tillsätt drygt 1,5 msk koncentrerad oxfond. Jag brukar använda en hel flaska vin i grytan så häll i resten av vinet i rödvinsflaskan men tänk på att det är viktigt att välja rätt vin att ha i grytan. Fråga på systemet efter lämpligt vin. Väljer man fel kan det bli syrligt eller en lilafärgad gryta vilket inte är så kul. Tillsätt 2-3 dl vatten, lägg i tre lagerblad och fyra timjankvistar så är det klart för att puttra på låg värme i minst 2,5 timme. Rör runt lite då och då och kolla att det sjuder lagom. Provsmaka när det börjar dra ihop sig. Köttet ska vara mjukt och mört men det ska inte falla i sär. Förbered en kastrull med potatis när köttet börjar bli klart.

Steg 2

När köttet är perfekt koka upp potatisen, ta ur köttet ur grytan med en hålslev och lägg åt sidan. Lägg i 8 små steklökar i såsen och reducera. Strö över lite vetemjöl om det behövs och rör tills såsen tjocknar. Vi använde en tesil för att ströa mjölet. Krydda med mer timjan och ev. peppar. Mer salt brukar inte behövas. När såsen är lagom tjock, lägg i köttet och håll varmt. När potatisen är mjuk, lägg över den i en bunke och lägg i en klick smör och grädde och vispa med en potatisstöt eller elvisp till önskad konsistens. Krydda med salt, peppar, timjan och persilja utifrån smak.

Jag brukar aldrig tycka att maten jag själv lagar är god men jag måste nog säga att det här är min paradrätt. Tänk att jag efter alla år till slut skaffat mig en rätt som jag faktiskt kan tycka är helt ok.

Nu är det söndagskväll och en ny vecka knackar på. Mys med barnbarn, AW och lite annat smått och gott väntar innan vi åker över till Gotland i slutet på veckan.

Vi hörs hörreni!

KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

No Comments Yet.

Previous
SER DE MÅNEN DÄR DE ÄR IKVÄLL…