Allmänt,  Resor

DAG 1 I BERLIN…

Nu är jag allt lite mosig i huvudet efter ett par dagar i Berlin med massor av upplevelser och intryck som kommer att ta lite tid att sortera. Att vi var uppe tidigt i morse när det typ ännu var natt för att ta oss till flygplatsen spelar säkert också in…

Men den stora frågan är… hur har jag kunnat missa den här stan??? En stad där allt verkar vara tillåtet. Att folk går omkring överallt på stan med en öl i handen både dag och kväll… inga konstigheter. Att konstnärerna i stan får stora möjligheter till uttryck är ju fantastiskt och att inget verkar omöjligt här. Man kan ju inte annat än älska Berlin som också har en gedigen historia som jag nu ska doktorera i. Vill veta allt om alla platser vi besökt.

Hur som helst… i fredags kväll checkade vi in på Arlanda och flög ner till Berlin. Det tog en kvart att checka in och att komma igenom securityn. Så skönt att inte behöva köa. Flighten tog en dryg timme.

… och vi landade in på Brandenburg Airport.

Vi tog en taxi till Philippas gata i Charlottenburg där hon nu ska bo några månader framåt och plugga tyska.

Lite stökigt innan vi hittade hennes lägenhet men det hör väl till att det inte ska gå på räls antar jag haha… Jag vaktade väskorna under tiden som Philippa och pappan sprang runt i husen för att hitta rätt. I ett av husen, fem trappor upp utan hiss låg lägenheten… med den packningen… ja ni fattar…

När flickebarnet var installerad och vi checkat in på ett B&B i grannskapet så landade vi in för en sen middag på en italiensk restaurang. Det var en riktig chansning men allt var tip top… Brödet, oliverna, maten, vinet, servicen… kanske inte 10/10 för miljön drog ner det lite men allt annat var så bra!

I lördags morse var det uppställning på vårt B&B för att äta frukost. Inte 10/10 om man säger så… Sen gav vi oss ut på tur. Per och Philippa har varit i Berlin en snabb sväng sedan tidigare till skillnad mot mig men de hade inte sett allt som tur var för mig.

Vi började med en klassisk loppis. De verkar finnas lite överallt i stan på helgerna.

När vi hade gått låååångt så kom vi till slut till Siegessäule. Landmärket som man kan se genom Brandenburger Tor.

Vår plan var att vi skulle hoppa på en Hop on – Hop off som skulle ta oss runt stan och det finns åtminstone fyra olika aktörer som kör dessa rundturer. Vi valde de gröna bussarna som samarbetar med Big Bus och som har ett stopp just vid Siegessäule. Dessvärre verkar det vara en stadshemlighet vart dessa bussar har sina hållplatser så vi irrade omkring kungligt innan vi till slut hamnade på rätt ställe.

Om man inte vill irra omkring så är det ett säkert kort att hoppa på här vid Kurfürstendamm som var gamla Västberlins centrum. Här startar bussarna upp sina turer och sen kan man om man är smart kliva på igen där man hoppar av. Så ordentliga var inte vi eftersom vi ibland valde att gå mellan olika stopp.

Jag undrade vad det var för rosa rör som vi såg över ett rätt stort område i centrala Berlin och det visade sig att det var en installation – ett konstverk alltså. Skulle det kunna få ske i Sverige… NOOOOOT. Det finns även blå rör på den östra sidan.

Vi hoppade av vid Topography of Terror där också en bit av Berlinmuren finns bevarad. Så konstigt att Öst valde att sätta upp en mur men om man tar del av historien så kan man ju ändå få en förklaring till hur de tänkte.

Här finns det massor av bilder och dokumentation kring Berlins- och Tysklands historia. Man blir rätt tagen av en sådan här plats och här befinner vi oss på den gamla västsidan om jag har förstått det rätt. Inte helt enkelt att greppa vilka delar som tillhörde västra Berlin respektive den östra delen.

Vi promenerade vidare mot Mitte som var en del av Östberlins centrum.

Där ligger den mest kända gränsövergången ”Checkpoint Charlie”. En turistfälla… javisst, eftersom den där lilla kuren inte alls fanns med i bilden då, det är bara en kuliss, men det är ändå speciellt att ha varit där eftersom det är en historisk plats. Det finns också ett par museum där precis intill men de hoppade vi över. I alla fall den här gången.

När det var dags för lunch så sladdade vi in på det här stället; Charlies Beach som ligger precis vid Checkpoint Charlie. Vi fick ett tips från en kompis och det var ett superskönt ställe. En food court med allt från veganskt till burgare.

En beach mitt inne i stan…. förutom att man kunde sitta i solstolar i sanden så fanns det soffor och små mysiga bås som man kunde sitta i. Ville inte ta några foton där eftersom det var så mycket folk, som kanske inte vill vara med i den här bloggen.

Jag åt en vegansk bowl… Jösses så god!!!

Vi hittade busshållplatsen och passerade det berömda TV-tornet. Där stannade vi inte. Man kan åka upp i tornet och där finns visst även en restaurang som roterar 360°. Skulle jag åka upp där… aldrig i livet… jag är så sjukt höjdrädd.

Vi åkte vidare till Alexanderplatz där man kan byta från en röd Hop on – Hop offlinje till en blå. Man kommer då till Friedrichshain där East side Gallery ligger och det är verkligen ett måste att åka dit om man är i Berlin. Så förbaskat coolt.

Här har man sparat en dryg kilometer av muren och bjudit in konstnärer som på den östra sidan har fått varsin bit av muren där de har låtit kreativiteten flöda.

Den här är nog den mest kända…

… och den här.

På den andra sidan… den västra ser det ut så här.

Så märkligt att stå med ett ben i varje stadsdel.

Utsikt över västra sidan.

Vi åkte hela turen runt och landade in vid Kurfürstendamm igen. Vi det laget var vi både trötta och hungriga så på vinst och förlust gick vi upp till den här takterassen vid Bikini Berlin. Ett enkelt ställe med bra mat och ett skönt häng.

Bara DJ:n var värd en applåd. Skön kille!

Efter den här dagen och kvällen så somnade vi ovaggade om man säger så.

Dag två får vi ta i ett annat inlägg för nu är jag så trött. Gick direkt och jobbade när vi kom till Arlanda på förmiddagen (Per fick åka hem med våra väskor) och jag har inte hunnit att packa upp allt ännu. Det får bli morgondagens lilla projekt.

Vi hörs!

KRAM!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *