DAGAR ATT MINNAS… OCH FÖRDELAR MED GOTLAND RESPEKTIVE STOCKHOLM…

Ja vad ska man säga… ännu en magisk dag att tänka tillbaka på när vardagen snart kommer att ta över. Idag har vi varit vid vår lilla strandstuga i Gnisvärd. Vi cyklade dit och mötte upp mamma där vid lunchtid. Hon hade varit och hämtat upp lunch vid Joda inne i Visby och sen har vi bara njutit och haft det gött i solen.

Barnen kom också förbi och sa hej till sin mormor. De börjar nu droppa av efterhand; Johannes och Viktoria har redan rest tillbaka till Stockholm. Vendela åker i morgon och Jacob, Linda och barnen reser tillbaka på tisdag. Det börjar bli dags att stänga den här gotlandsvistelsen…

Grymma kycklingspett!

Ja här har vi suttit och haft det bra idag. Hot hot hot och knappt någon vind.

Mot kvällen var det dags att packa ihop och vända hemåt men vi stannade till i Gnisvärds hamn. Någon ville ta ett dopp.

Vi bor ju i den andra delen av Toftastranden så när det var färdigbadat cyklade vi hem igen genom skogen.

Hur i hela fridens namn ska man kunna samla ihop sig och jobba i morgon efter den här helgen? Det ska tydligen vara 30° här i morgon också så det kommer att bli en utmaning. Man vill ju bara vara vid havet sådana här dagar, eller hur?

Vad är det egentligen för fördelar och nackdelar med Gotland respektive Stockholm?

Vi börjar med Gotland…

Fördelarna med Gotland är att här finns ett naturligt lugn och oftast har Gotland det bästa vädret i Sverige sommartid om man som jag gillar sol. Gotland är också otroligt vackert och naturen varierar beroende på vart man är på ön. Det finns otroligt många bra restauranger och caféer; både i Visby och ute på landet. Visby är unik med sin ringmur och man tröttnar aldrig på att vandra runt i alla gränder. Om man är inredningsintresserad så är Gotland ett mecka. Det anordnas konserter och arrangemang av skilda slag och det händer också mer på Gotland off season än vad man kan tro. Havet och stränderna runt ön är i en klass för sig och vi har familj och många vänner här på ön vilket betyder mest av allt. Gotland är också väldigt tryggt. Det går inte att hitta på allt för mycket dåligheter här för det har man svårt att komma undan med. En fin plats för barn att växa upp på.

Nackdelarna med Gotland är att det är dyrt att resa till och från ön. Ska man lämna ön så krävs det oftast planering i god tid för att kunna ta sig över fastlandet och tillbaka. Man kan inte kvista över till en annan stad hur som helst. Ska man resa utomlands så måste man nästan alltid övernatta i Stockholm eller på Arlanda vilket gör att dessa resor blir så förbaskat dyra. Om man som jag gillar flärd eller mode så är utbudet av det otroligt begränsat. Jag har sökt med ljus och lykta efter någon som kan fixa mina naglar här på ön. Det är stört omöjligt. Utbudet av mode är också väldigt begränsat. Man kan inte heller vara anonym här på Gotland. Den sociala kontrollen tar mycket plats och man får helst inte sticka ut. Så där som det är på mindre orter. “Du ska inte tro att du är något” känner nog många av. På vintern (januari och februari) är det rått, kallt, blåsigt och det är sällan snö här.

Fördelarna med Stockholm är att staden alltid pulserar. Stockholm är också otroligt vackert. Det är aldrig långt till vatten i någon form. Det finns ett stort utbud av allt man kan önska. Det är lätt att ta sig till andra städer och det är lätt att resa. Man kan få vara anonym och ingen har några förutfattade meningar om en. Ingen tar notis om man sticker ut. Vi har familj där också vilket så klart betyder mycket. Familj och vänner som inte bor i Stockholm kommer ofta upp och vi kan även umgås där. Stockholms parker är många och fina och vi bor precis bredvid den bästa tycker jag; Vasaparken. En pulserande park där det finns plats för precis allt och alla. Jobbmässigt finns det ett större utbud och därmed större chanser att utvecklas. Lägre skatt har vi också där.

Nackdelarna med Stockholm att det händer mycket skit där. Kriminaliteten är sorglig och tung. Vi har lyckligtvis inte märkt så mycket av det förutom att jag hamnade mitt i dramat med Drottninggatan för några år sedan. Det kan vara hetsigt och stressigt i Stockholm. Det är aldrig tyst. Allt går fort, det är stort och ska man ta sig någonstans så kan det ofta ta tid om man ska åka bil eller kommunalt. Trafiken är intensiv och jag vågar inte cykla i Stockholm. Det är också otroligt dyrt att ha en bil innerstan där vi bor. Dyrare försäkringar och parkeringsavgiften för vår parkeringsplats är inte att leka med.

Det finns så klart massor av fler fördelar och nackdelar med både Gotland och Stocholm som jag inte nämner här men helt klart kan jag konstatera att jag älskar kontrasterna. Kontrasterna mellan lugn och puls och jag är lyckligt lottad som har möjlighet att få vara en del i båda ytterligheterna och att kunna få bo både här och där.

Snart är det dags för puls igen och jag ser fram emot det!!!

Ha en fin avslutning på helgen.

KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 Comments
 • Mamma C
  augusti 15, 2022

  Jo, det finns alltid för och nackdelar med allt om man tänker efter 😏🤔. Kanske det som är grejen med det🙄 .
  Och det är då du har turen att ha två ställen att alternera med 👍.
  Ha en ny bra vecka.
  Kram Carin

  • tiname@live.se
   augusti 22, 2022

   Visst är det så. Du har så rätt! Ja, jag känner mig priviligerad som har möjlighet att byta miljö när jag känner för det. Så tacksam! Kram //Tina

Previous
STRANDLIV PÅ GOTLAND…