DET DÄR MED ATT RESA ELLER INTE…

Hej alla ni som tittar in!

Höstlovet är här och också debatten om att resa utomlands eller inte. Vi har alla våra olika referensramar kring det och det tror jag att många bortser från eller glömmer. För en del är den här frågan svart eller vit, det finns många självutnämnda experter i ämnet och det finns många som delar ut pekpinnar till höger och vänster om hur man tycker att andra ska bete sig. Det finns många nyanser i den här frågan och det finns ingen sanning. Man kan bara utgå ifrån sin egen situation och göra sina bedömningar och val kopplat till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Jag dömer ingen som väljer att resa just nu i dessa tider. Det var någon klok person som sa att “Liv måste räddas men liv måste också levas” och det är så bra sagt. Ingen kan bedöma vad en individ eller en familj behöver för att kunna hantera den här pandemin och överleva den. För vissa fungerar det att isolera sig helt och hållet, för andra finns det ett behov av att ha ett visst umgänge och för vissa krävs det mer för att överleva, och framförallt överleva rent psykiskt i den här extraordinära situationen vi befinner oss i. Ingen vet vad som döljer sig bakom ytan hos familjer som utåt kanske ser ut som att att de väljer att trotsa de rekommendationer som finns. Det är ett enkelt sätt att se på saker och ting. Vi har inte en aning… för alla vill inte berätta om det offentligt…

Jag tänker så här… det finns de som inte tar något ansvar alls. Så är det… men vi kan inte göra något åt det och det får vi förhålla oss till. Men de allra flesta vill väl och agerar utifrån ett samhälleligt ansvar och sin egen situation där man befinner sig.

Vi har valt att inte resa utomlands av tre skäl. Flygresan är jag inte orolig för. Det finns hittills inga tecken på att det finns en ökad risk att bli smittad på flyget, själva resandet innebär en låg risk vilket Folhälsomyndigheten uttryckte i dagarna. Man har hittills inte sett några sådana samband. Men det skulle inte kännas bra att belasta ett annat lands sjukvård om det värsta skulle hända. Jag skulle inte heller känna mig trygg någon annanstans än här hemma i Sverige om vi skulle bli sjuka i Covid-19 igen. Det andra är att det plötsligt kan bli andra förutsättningar i landet vi reser till och den oron vill vi inte bära med oss; att vi kanske skulle fastna i ett annat land i karantän med all den ovisshet det innebär. Det tredje handlar om helt egoistiska skäl att när vi vill resa då vill vi koppla av och bara ha det gött och njuta på alla plan från början till slut. Det går inte nu på grund av det jag nämnde ovan. En veckas sol är inte värd den oro som det medför även om vi toklängtar efter att få sätta sätta oss på första bästa flyg och fara iväg till sol och värme några dagar.

Vi försöker så gott vi kan att förhålla oss till det här skitviruset som ställer till det så mycket för så många på olika plan. Även om vi hade antikroppar i somras så är det ju långt ifrån säkert att vi har kvar dem nu men vi försöker att leva som vanligt vi kan, i det lilla här hemma i Sverige just nu. Vi håller avstånd, vi tvättar våra händer så att de är torra som fnöske och jobbar hemma men vi umgås med våra ungar, vår familj och våra vänner på ett Covid-säkert sätt. För det är vad vi behöver för att ta oss igenom det här. Jag tror inte på isolering och lock down… det gör saker med människor och får konsekvenser. Larmen om psykisk ohälsa på grund av Covid-19 ökar nu både i Sverige och i övriga världen och psykisk ohälsa kan också vara farligt. Utmaningen nu är att hitta en balans i att leva ett meningsfullt liv trots att Covid-19 finns runt om oss och också ha respekt för att olika människor har olika behov och utifrån det gör olika val. Vi måste tänka lite större än bara till hur man själv tycker att allt ska hanteras.

Tankar så här på en tisdagskväll…

KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 Comments
 • Mamma C
  oktober 28, 2020

  Semester förknippar man med att njuta och ha det gött. Riktigt så är det inte nu i vår lilla värld.
  Kram Carin

  • tiname@live.se
   oktober 28, 2020

   Näää det är så himla deppigt verkligen 🙁 Kram //Tina

 • ulrica
  oktober 31, 2020

  Åh vad du beskriver det här bra!!! Det är ju så himla svårt att förhålla sig till både rekommendationer, restriktioner men främst alla som du skriver om, de som vill tala om hur man ska bete sig i alla lägen. Jag vill nog tro att vi försöker göra så rätt som vi bara kan. Vi längtar också efter att kasta oss iväg på ett flyg.. jag vann ju en resa för en tid sedan och snart så går tiden ut för att nyttja presentkortet och jag har fått info om att Covid-19 inte är ett skäl för att få presentkortet förlängt, så tack och adjö till den dyra vinsten :(.

  KRAM

  • tiname@live.se
   november 1, 2020

   Tack fina <3 Ja, det är inte helt enkelt alla gånger. Alla har ju olika referensramar och för en del är livet svart eller vitt. Så är det inte för mig... livet har fler dimensioner än så. Men du, vad surt med vinsten. Morr!!! Massor av kramar till dig! //Tina

 • Anna
  november 1, 2020

  Så kloka tankar!
  Å det är ju verkligen det vi har gjorrt den här helgen… Tankat familjetid och vi har verkligen hållt avstånd när vi varit ute.
  Vi var till Stenladan i Steninge igår och kikade lite, bestämde oss för att inte äta lunch där då det var så mycket folk på restaurangen.
  Köpte en fin ljuslykta istället och så åkte vi hem och åt och mös resten av em och kvällen istället.
  Så ja, vi behöver verkligen närheten till människor. Även en sån som jag som är i viss form av riskgrupp… Men precis som du skrev, LEVA måste vi faktiskt göra.
  Tack för dina kloka tankar ❤
  Varma kramar Anna

  • tiname@live.se
   november 1, 2020

   Så sant Anna. Vi människor behöver varandra. Jag tror att det annars finns risk för att man blir någon som ägnar sin tid i ensamhet till att djupdyka i hur alla andra gör och så blir man någon slags hobbypolis som måste kommentera i negativa termer vad andra gör. Livet är inte så enkelspårigt. Man får ha respekt för andras val oavsett vad man tycker om dem. Man vet ju inte hela sanningen vad som ligger bakom varje enskild människas val. Jag vet vad jag och min familj behöver för att klara det här och det är det jag utgår ifrån med respekt för risker osv. Ni gjorde helt rätt!!! Största kramen till dig Anna! //Tina

 • Anna-K
  november 1, 2020

  Ogillar att bloggare influensers reser runt ner till solen och bloggar om det Big Note i min värld finns inget försvar alls . Behov eller ej kan inte ses som nödvändiga behov i det som sker runtom vår värld .

  • tiname@live.se
   november 1, 2020

   Det finns många nyanser i den här frågan och det finns ingen sanning. Man kan bara utgå ifrån sin egen situation och göra sina bedömningar och val kopplat till Folkhälsomyndighetens och UD:s rekommendationer. Det finns lika många åsikter i det här som det finns människor och ingen har rätt. Influencers delar bara med sig av en liten, liten del av sina liv och det kan finnas saker där bakom som vi inte vet. Sen finns det de som kan uppfattas som omdömeslösa och en del är säkert också det. Det är det vi har att förhålla oss till men jag vill tro att de flesta tar det här på allvar och gör vad de kan för att ta sig igenom det här på ett respektfullt sätt. Ha en fortsatt fin söndag! Kram //Tina

Previous
TIPS PÅ ETT ENKELT RECEPT…