Allmänt

TIPS PÅ ETT ENKELT RECEPT…

Hallo!

Jag måste få dela med mig av ett recept som vi testade igår. Som vanligt inget jag hittat på själv för så kreativ är jag inte men jag sprang på det i ett magasin.

Att ugnsbaka en helgrillad kyckling är så underskattat. Det är billigt och den sköter sig själv i ugnen. Det här har vi inte gjort för sista gången kände vi båda två direkt när vi tagit första tuggan. Den här rätten blev så bra och såsen är sååå god!

Här kommer receptet

Kyckling: 1 hel kyckling 1, 3 kg ca (vi valde majskyckling), 300 g bananschalottenlökar, 500 g morötter, 2 fänkålsstånd, 2 msk olivolja, 2 msk + 25 g smör, 1 apelsin, 1/2 tsk + 1 tsk salt, 2 krm + 2 krm nymald svartpeppar och 1 kruka rosmarin.

Sås: 1 gul lök, 2 dl grädde, 0,75 msk koncentrerad kycklingfond blandad med 2,5 dl vatten, 1 msk dijonsenap, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala lök och morötter och skär i större bitar, ansa och klyfta fänkålen. Blanda lök, morötter och fänkål med 1 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg allt på en plåt eller i en stor form.
  2. Gnid in kycklingen med 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar in och utvändigt. Fyll buken med 2 msk smör och två kvistar rosmarin. Knyt ev. ihop låren med bindsnöre och lägg kycklingen bland rotfrukterna. Skiva 25 g smör och lägg över kycklingen.
  3. Halvera apelsinen och lägg halvorna bland grönsakerna. Repa och grovhacka resterande rosmarin och strö över kycklingen.
  4. Sätt plåten i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt, 75° innertemperatur. Ta ut plåten och låt vila i 10 minuter. Pressa över lite av apelsinsaften.
  5. Sås: Skala, halvera och skiva löken. Lägg den i en kastrull med övriga ingredienser enligt ovan och låt småkoka i 5 min. Tillsätt skyn som bildats från plåten. Mixa slätt med mixerstav.

Klart! Ja, det var mitt lilla bidrag vad gäller recept för den här gången.

Då var veckans första dag snart över. En helt vanlig måndag har passerat med jobb och träning. I morgon kväll ska jag äta middag med en före detta kollega från Karolinska Universitetssjukhuset och det ser jag fram emot så mycket. Det var alldeles för längesen vi sågs Calle och jag.

Ha en fin avslutning på måndagskvällen!

KRAM!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *