JACOBS HÖGREVSGRYTA…

Posted on

Veckans sista jobbdag har passerat och nu varvar vi ner och ser fram emot en solig helg här i Tofta.

Jag lovade ju er att jag skulle ge er receptet på Jacobs högrevsgryta som han bjöd på när vi var i Sälen för några veckor sedan. Jag provade ju också att laga den när vi hade vänner på besök för lite sen och även om den inte blev lika god som när Jacob gjorde den så blev den helt klart godkänd. Han lagar rätt mycket på gehör, eller på “ho” som vi säger på gotländska. Jag är lite mer ängslig.

Men här kommer grundreceptet och sen får man smaka sig fram helt enkelt.

Jag utgick från 1,5 kg gotländsk högrev. Blanda en matsked gochujang med 1 dl japansk soya. Blanda i 2-3 msk flytande honung, två hackade vitlöksklyftor och ingefära efter smak. Droppa i en “skvätt” mirin, risvinäger, citron, chiliolja och sesamolja. Blanda ihop allt och smaka dig fram. Smakar det aningens beskt, ta en extra skvätt risvinäger och citron. Blanda i mer chiliolja om det blir för mesigt osv.

Skär köttet i 2 cm stora bitar. Bränn på köttet i en stekpanna och lägg över i en gryta. Blanda sen runt köttet med vetemjöl. Häll i såsen och häll på vatten så att det täcker köttet. Låt puttra i 2,5-4 timmar tills ni känner att köttet är perfekt. Under tiden den puttrade så blev jag lite orolig för såsen smakade inte bra, men när köttet blir klart så tar man upp det med hålslev och lägger det åt sidan. När såsen sen reduceras så att den tjocknar så kommer också smakerna fram. Ner med köttet i grytan igen så att det får stå och dra under tiden som riset tillagas.

Garneringen bestod av gurka strimlad på en mandolin, salladslök och rostade sesamfrön. Såsen gjorde jag på Hellmans Mayo och riven färsk ingefära.

Ja det var det hela. Många ingredienser till såserna men de finns exempelvis på Ica Maxi på asiatiska hyllorna.

Ikväll blir det en lugn hemmakväll här i Tofta. I morgon lite fix i trädgården och på altanen och sen middag inne i Visby med vänner. Skönt med helg!

KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

No Comments Yet.

Previous
BÄSTA PLATSEN…