MIDDAGSTIPSET… PERSILJEJÄRPAR MED KOKT POTATIS, INLAGD GURKA OCH GRÄDDSÅS…

Igår blev jag så sugen på en riktig klassiker; persiljejärpar med potatis, inlagd gurka, gelé, och gräddsås så jag skickade en springare (läs min man) för att handla ingredienserna. Jag gillar ju vanlig klassisk husmanskost väldigt mycket och favoriterna förutom just persiljejärpar är Wallenbergare, kroppkakor, stekt fläsk med löksås, Biff Rydberg, och inkokt lax. Jag gillar pytt i panna också men då vill jag göra den själv på råstekt potatis, gul lök och bacon med stekt ägg till. Jag skulle aldrig beställa in en pytt i panna ute. Det vet i fasen vad det kan vara i en sån.

Jag började med den inlagda gurkan och så här gjorde jag; Skiva en gurka tunt med en osthyvel. Blanda de tunna skivorna med 3 krm salt, lägg på ett fat med en tyngd över i 30 min. Häll av spadet.

Gör en lag av 2 msk ättiksprit (12%), 1 dl vatten, 2 msk socker, 1/2 krm vitpeppar och 2 msk hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

Blanda 1 dl ströbröd med 1 1/2 dl mjölk och låt stå en stund. Riv en gul lök och blanda ner den tillsammans med 500 gr blandfärs, 1 dl hackad persilja, 1 ägg och salt & vitpeppar efter smak. Forma till avlånga järpar.

Stek järparna i rikligt med smör och lägg över dem på ett fat. Häll 3 dl grädde i stekpannan och blanda med skyn. Häll i en skvätt köttfond och 1-2 dl vatten, 1 msk svart vinbärsgelé, 1 tsk tomatpuré och liten skvätt kinesisk soya. Krydda med salt & peppar och red av till önskad konsistens. Lägg i järparna och låt puttra i några minuter.

Servera med kokt potatis, svart vinbärsgelé (eller rårörda lingon), den inlagda gurkan och färsk bladpersilja.

Som vanligt så har jag inte kommit på det här receptet själv. Jag har snott lite här och där och gjort om lite utifrån vad vi tycker är gott. Gudars så smaskigt det blev och som tur var så räckte det till lunch idag också.

Idag har det annars varit en rätt trist dag. Jag tog ju min fjärde spruta igår och jag kände mig lite halvvissen i morse när jag gick upp men körde på ett par timmar. Till slut fick jag kasta in handduken och gå och lägga mig och sova ett par timmar. Fick frossa och kände mig allmänt risig. Men jag piggande på mig under eftermiddagen som tur var och nu är jag nästan som vanligt igen. Bara lite ont i armen.

Ha en fortsatt fin kväll!

KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 Comments
 • Mamma C
  oktober 13, 2022

  Gudars så gott det där såg ut.
  Kram Carin

  • tiname@live.se
   oktober 14, 2022

   Det var det, om man nu för säga det om något man själv lagat :-). Kram //Tina

 • Birgitta
  oktober 13, 2022

  Ooh ser verkligen gott ut! Rustik husmanskost är toppen tycker jag. Riktig ”må-bra-mat” denna tiden på året. Hehe🤭jag vill också helst att vi gör vår egen pyttipanna.

  Hoppas du mår bättre idag efter din dos 4❣️

  Kram🍂🌼🍁

  • tiname@live.se
   oktober 14, 2022

   Eller hur! Jag älskar husmanskost. Tack jag är pigg igen. Det gick över väldigt snabbt. Ha en fin helg. Kram //Tina

Previous
HEMMA I VASASTAN IGEN…