RECEPT PÅ APTITRETARE MED SKAGENRÖRA OCH EN GOD SOMMARSALLAD…
Ja här kommer recepten på det vi bjöd våra vänner på i helgen som gick.
När gästerna kom bjöd vi på en aptitretare med Skagenröra. Det här receptet hittade jag hos en tjej som är urduktig på att fixa smårätter och tilltugg. Ni hittar henne på Instagram om ni söker på @tolis.mat
Just det här tilltugget gjorde vi lite annorlunda än ursprungsreceptet men så här gjorde vi…
Skagenröra: Finhacka rödlök, och lägg i en skål tillsammans med handskalade räkor (välj själv om ni vill dela dem eller behålla dem hela). Vi brukar köpa de som numer finns på burk så slipper man stå och skala själv i all oändlighet. Se till att de runnit av ordentligt och torka dem mellan papper så att att de inte vätskar sig. Blanda i majonnäs och om ni vill lite Crème fraice. Men vispa Créme fraicen hårt för annars kommer ni att få en lös skagenröra. Tillsätt hackad dill, salt och peppar. Jag har inga mått vad gäller ingredienserna utan blanda ihop efterhand utifrån hur fast eller lös ni vill ha röran och hur många ni vill göra. Man får ta lite på ”ho” som vi säger här på Gotland.
Bred ut smördeg och stansa ut små cirklar med hjälp av ett glas. Pensla med ägg och strö lite flingsalt över. Grädda i ugnen i 200° till de buffat upp sig och fått fin färg. Det tar bara någon minut så ha koll hela tiden för det går fort som fasen på slutet.
Låt dem svalna lite och skär sen upp ett litet hål i mitten och lägg i skagenröran. Lägg sen mer röra ovanpå och dekorera med rödlök, dill, räkor, löjrom och torrstekta pinjenötter (som jag glömde kvar i pannan så de syns inte på bilden). Enligt receptet skulle de också dekoreras med västerbottenost men det skippade vi.
Enkla att göra och magiskt goda!
Då går vi över till den sallad som kallas för BLT-sallad (BLT står för bacon, lettuce och tomato).
Till salladen: 500 g färskpotatis, 100 g lantbröd (gärna av surdeg), 2 msk olivolja, 1/2 tsk salt och 1 tsk flingsalt, 1 pkt bacon (men vi tog 2), 2 huvudsallad (vilket vi inte hittade så vi tog romansallad. Det gick lika bra.) och 250 g körsbärskvisttomater.
Till dressingen: 1 kruka gräslök, 2 dl gräddfil, 1 dl majonäs, 1 msk vitvinsvinäger, 1/2 tsk salt, 2 krm nymald svartpeppar och 1 vitlöksklyfta.
Börja med dressingen. Finstrimla gräslök och lägg undan lite till garnering. Rör ihop gräslök, gräddfil, majonäs, vinäger, salt och peppar. Skala och pressa i vitlöken.
Skrubba potatisen, koka och låt den kallna. Sätt ugnen på 200°, tärna brödet och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och 1/2 tsk flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills brödet fått fin färg. Stek bacon knaprigt. Grovskiva potatisen och vänd ihop med 1 1/2 dl av dressingen. Krydda med 1 tsk flingsalt. Hacka salladen grovt, hacka baconet och halvera tomaterna.
Vänd ihop allting med 1 dl av dressingen (enligt receptet. Jag kommer nog att ta lite mindre nästa gång så att den som vill kan ta lite mer efteråt). Lägg upp salladen på ett fat och strö över gräslök och servera med resterande dressing. Någon dill skulle det inte alls vara i den här salladen som jag felaktigt skrev häromdagen men däremot så la jag i de rostade pinjenötterna som jag glömde till tilltugget och det kommer jag att lägga i även nästa gång för det var jättegott. Man kan också tillsätta kyckling om man vill men då börjar salladen mer att likna en Kalifornisk Caesarsallad som vi lagade flera gånger förra sommaren. Jag skulle nog hellre satsa på att ta ytterligare ett paket bacon till.
Jag det var två enkla recepttips till sommarens middagar!
Vi hörs!
KRAM!
4 Comments
mamma C
Tack för de recepten.
Kram Carin
tiname@live.se
Det var det lilla 🙂 Kram //Tina
Monika
Ser jättegoda ut båda rätterna. Matig sallad med rosévin är supersmaskigt på sommaren och smördegsflufflorna äter jag gärna året om. Jag har gått ett steg längre i bekvämlighet avseende Skagenröra än dig. Jag köper färdig i ICAs manuella delikatessdisk, obs den dom gjort i egna köket i butiken, inte den färdigpackade i kyldisken med konserveringsmedel och annat jox. Den i delikatessdisken har hela spänstiga räkor och är minst lika god som den jag kan göra själv. Att skala några räkor till dekoration går ju fort. Blir lite dyrare men oj vad tid och ork man sparar. Vi äter Skagenröra till ganska mycket då vi tycker det är så gott.
Kram Monika
tiname@live.se
Ja men tack. De var väldigt goda tyckte vi! Skagenröra är väldigt gott men den enda färdiggjorda vi gillar är den som finns på Melanders i Stockholm. Alla andra har för mycket ”sås” för vår smak och smakar för mycket majonäs så nu gör vi vår egen där vi kan anpassa hur krämig vi vill att den ska vara. Det går rätt snabbt att göra ändå när vi inte vill lägga pengar på Skagen från Melanders, för den kostar en slant. Kram //Tina