NÄR MAN FÅR HÄNGA MED ÄLDSTA SONEN OCH LAGA HÖSTENS FÖRSTA BOEUF…

Posted on

Inlägget innehåller reklamlänkar till Cervera, Jotex och Lekia.

Hej allesammans!

Vad gör man när det bara är gråväder ute och hösten har kommit på allvar? Jo, man kan exempelvis laga höstens första Boeuf Bourguignon.

Igår var Jacobs Linda på vift så när jag förberett grytan mötte jag upp Jacob och barnen vid leksaksbutiken. Vi hade nämligen lovat de små att de skulle få köpa lite nya grejer som de kan ha och leka med hemma hos oss när de är här. När inköpen var klara gick vi hem till oss och fortsatte med middagen som tar sina timmar.

HÄR hittar du liknande tallrikar som vi har. Vi har även köpt djupa tallrikar som vi har när vi äter pasta. HÄR hittar ni liknande djupa och HÄR finns liknande assietter. HÄR finns liknande linneservetter till ett jättebra pris för ett 8-pack.

Jacob tycker att det är väldigt roligt att laga mat så han hann inte mer än innanför dörren innan han började röra i grytan under tiden barnen plockade fram sina grejer och öppnade de nya som de fått. HÄR hittar ni vad Loa valde och Majken valde en liten häst som kunde båda trava och gnägga när man tryckte på en knapp. Jag kan tyvärr inte hitta någon länk till den lilla hästen men det var två supernöjda barn som lekte med sina grejer i flera timmar.

Jag har inget speciellt recept som jag utgår ifrån när jag lagar en Boeuf. Jag har tagit grunden från vanliga recept som man kan hitta på nätet eller i kokböcker och sen gör jag lite som jag vill. Det är ju inte riktigt likt mig men jag har gjort den här grytan så många gånger nu och då vågar jag ta ut svängarna lite. Här ska ni få mitt och Jacobs recept och vi konstaterade att gårdagens var nog den godaste vi ätit hittills.

Till 4-6 personer

Steg 1

Skär 1, 5 kg högrev i rätt stora bitar; minst 4×4 cm och bryn bitarna i en stekpanna med salt och peppar. Lägg över i en emaljerad stekgryta. HÄR hittar ni vår gryta till bra pris just nu. När allt är brynt strö över 1,5 msk vetemjöl och rör runt. Häll över två dl vatten i stekpannan tillsammans med en skvätt rött vin, koka ur pannan och häll över skyn i stekgrytan. I nästa steg; skär två stora morötter i lite större bitar, en stor gul lök i åtta klyftor, tre vitlöksklyftor som krossas med kniven mot skärbrädan, 300 gr sidfläsk i bitar och 7-8 champinjoner i klyftor. Fräs upp tillsammans med en msk tomatpuré och lägg över i grytan. Tillsätt drygt 1,5 msk koncentrerad oxfond. Jag brukar använda en hel flaska vin i grytan så häll i resten av vinet i rödvinsflaskan men tänk på att det är viktigt att välja rätt vin att ha i grytan. Fråga på systemet efter lämpligt vin. Väljer man fel kan det bli syrligt eller en lilafärgad gryta vilket inte är så kul. Tillsätt 2-3 dl vatten, lägg i tre lagerblad och fyra timjankvistar så är det klart för att puttra på låg värme i minst 2,5 timme. Rör runt lite då och då och kolla att det sjuder lagom. Provsmaka när det börjar dra ihop sig. Köttet ska vara mjukt och mört men det ska inte falla i sär. Förbered en kastrull med skalad mandelpotatis när köttet börjar bli klart.

Steg 2

När köttet är perfekt koka upp potatisen, ta ur köttet ur grytan med en hålslev och lägg åt sidan. Lägg i 8 små steklökar eller schalottenlökar i såsen och reducera. Strö över lite vetemjöl om det behövs och rör tills såsen tjocknar. Vi använde en tesil för att ströa mjölet. Krydda med mer timjan och ev. peppar. Mer salt brukar inte behövas. När såsen är lagom tjock, lägg i köttet och håll varmt. När potatisen är mjuk, lägg över den i en bunke och lägg i en klick smör och grädde och vispa med elvisp till önskad konsistens. Krydda med salt, peppar, timjan och persilja utifrån smak.

Garnera med persilja och drick ett gott rödvin till. Just Boeuf är en tillåtande gryta som man kan dricka många typer av viner till. Det måste inte vara franskt vin så vi gick för en italienare som killen på Systembolaget rekommenderade. Svingott!

Ja det var mitt lilla hösttips så här på en söndag. Och vilken grå och trist söndag vi har. Vi tog en snabb sväng till Torsplan för att handla till middagen men sen gick vi hem igen. Det blåser som bara den och det kom också några regnstänk. Vilken skillnad mot förra söndagen när det var så soligt och härligt.

I morgon är jag ledig. Då ska jag gå till SATS och snacka ihop mig med dem om ett upplägg. Dags att varva upp träningen nu. Ha en fin söndagskväll!

KRAM!

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 Comments
  • Mamma C
    oktober 3, 2021

    Gott med en riktig god höstgryta.
    Ha en ny bra vecka.
    Kram Carin

    • tiname@live.se
      oktober 4, 2021

      Eller hur! Tack detsamma. Kram //Tina

Previous
NÄR MAN HAR NÅGOT ATT SE FRAM EMOT…